به دلیل عدم اتصال فاضلاب واحدهای صنعتی وصنایع به شبکه های فاضلاب شهری، نصب پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی کارخانجات ازجمله تجهیزات ضروری برای جمع آوری فاضلاب این صنایع و تصفیه آن می باشد.با توجه به مصرف بسیار زیاد آب در بخش های مختلف کارخانجات وتعداد بالای کارگران وکارمندان در واحدهای مختلف،می توان با تصفیه فاضلاب تولیدی این بخش هااز پساب آن برای سایربخش هااستفاده کرد. بنابراین پکیج های تصفیه فاضلاب متناسب با ظرفیت فاضلاب تولیدی هریک ازصنایع طراحی وساخته می شوند.
پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی کارخانجات
براساس قوانین واستانداردهای ارائه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست، فاضلاب تولید شده بخش های مختلف صنعتی نباید به طورمستقیم و بدون تصفیه واردطبیعت شود وبه همین دلیل نصب سیستم های تصفیه فاضلاب در شهرک های صنعتی یا به صورت مجزا برای هریک از کارخانجات از اهمیت بالایی برخوردار است. پساب های تولیدی ازصنایع به پساب های صنعتی وبهداشتی -انسانی تقسیم می شوند.که برای هرکدام باید به صورت مجزا پکیج تصفیه فاضلاب طراحی و ساخته شود. پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی کارخانجات شامل آب مصرفی در بخش های شستشوی سطوح وظروف، آشپزخانه و سرویس بهداشتی می باشد که فاضلاب بهداشتی- انسانی تعریف می شود.
به طورمتوسط مصرف هرکارگر درروز(8 ساعت کاری) بدون درنظرگرفتن امکان استحمام حدود 60 لیتر می باشد. درصورتی که امکان استحمام در محل کار وجود داشته باشد این مقدار به حدود 120 لیتر افزایش می یابد.
برای بدست آوردن حجم فاضلاب بهداشتی تولیدی کارخانجات باید تعدادپرسنل وکارگران آن مجموعه، تعداد شیفت ها وجود. یا عدم وجود حمام وهمچنین وجودآشپزخانه یا عدم آن مشخص باشد. تامقدار تولیدی فاضلاب روزانه و به دنبال آن طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی کارخانجات انجام گردد.
پکیج های تصفیه فاضلاب کارخانجات ازمتریال مختلف مانندپلی اتیلن ، فلزی وفایبرگلاس ساختع میشوند.این پکیج ها معمولابه صورت پیش ساخته آماده شده. و درمحل مورد نظر نصب می شوند. متریال سازه پکیج تصفیه فاضلاب باید به گونه ای انتخاب شود که متناسب با شرایط محیطی آن مجموعه باشد. و همچنین درمقابل مواد خورنده موجود در پساب مقاوم باشد. از ویژگی های دیگر این پکیج ها اتوماتیک بودن آنهابدون نیاز به اپراتور انسانی درتمامی مراحل تصفیه است.بنابراین ازنظرایمنی وهمچنین بهداشتی درسطح بالایی قرار دارند
طبقه بندی تصفیه فاضلاب کارخانجات و صنایع
تصفیه فاضلاب کارخانجات بر اساس نوع کاربرد، دسته بندی های متفاوتی دارند. عموما روش های فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی (هوازی و یا بی هوازی) مهم ترین عملیات های تصفیه این نوع از فاضلاب ها هستند. به تفکیک نوع کاربری صنایع و کارخانجات در بخش زیر تفکیک شده اند:
- پساب صنعت نشاسته
- تصفیه فاضلاب کارخانه نوشابه سازی
- تصفیه فاضلاب های صنایع نفتی و پتروشیمی
- تصفیه فاضلاب کارخانه نساجی- رنگرزی
- تصفیه فاضلاب کارخانه تولید روغن
- تصفیه فاضلاب کارخانه تولید دارو
- تصفیه فاضلاب صنایع لبنی و دامداری
- تصفیه فاضلاب کشتارگاه
روش های تصفیه فاضلاب بهداشتی- انسانی کارخانجات
پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی-انسانی عمدتا شامل قسمت های مختلفی ازقبیل آشغالگیری، مخزن متعادلساز،هوادهی، ته نشینی، مخزن گندزدایی و هاضم لجن به همراه کلیه متعلقات لازم می باشد. تصفیه فاضلاب بهداشتی- انسانی به صورت فیزیکی و بیولوژیکی انجام می شود.
انتخاب هریک ازروش های تصفیه بهداشتی براساس فضای خالی موجود درمحوطه کارخانجات جهت استقرارونصب پکیج وراندمان موردانتظارازخروجی واحدتصفیه متناسب با استانداردهای محیط زیستی جهت استفاده از پساب برای مصارف کشاورزی و آبیاری فضای سبز یا تخلیه به آب های سطحی، متفاوت است. تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال و یا استفاده از روش هوادهی گسترده(EAAS) از پرکاربرد ترین روش های تصفیه فاضلاب بهداشتی-انسانی کارخانجات می باشد. در یکی از روش های دیگر تصفیه فاضلاب با اضافه کردن مدیا معلق به حوضچه های هوادهی می توان آن را به سیستم MBBR تغییر داد به صورتیکه با قرار گرفتن میکروارگانیسم ها روی سطح مدیاهای معلق و رشد و تکثیر بیشتر آن ها باعث افزایش توده های بیولوژیکی در حوض های هوادهی و درنتیجه تصفیه بیشتر فاضلاب می گردد .روش MBBR در مواردی که با محدودیت فضا برای جانمایی و نصب سیستم های تصفیه فاضلاب مواجهه هستیم گزینه بسیار مناسبی می باشد. این روش تصفیه به دلیل کوچک کردن حجم مخزن هوادهی نیاز به فضای کمتری نسبت به سایر روش های تصفیه دارد.
طراحی و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی-انسانی کارخانجات
شرکت آرکا گستر رسام طراح و سازنده پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی کارخانجات متناسب با حجم فاضلاب تولیدی صنایع و نیاز کارفرمایان محترم، آماده ارائه بهترین روش های تصفیه فاضلاب با بازدهی بالا متناسب با استانداردهای محیط زیستی می باشد.
تصفیه فاضلاب آرامستان
فاضلاب آرامستان ها و غسالخانه ها جز فاضلاب های بهداشتی می باشد که ممکن است. وارد شبکه های فاضلاب شهری نشود بنابراین نیاز به جمع آوری و تصفیه مجزا است. فاضلاب آرامستان ها دارای شدت آلودگی بالایی است.که شامل ترکیبات شیمیایی و آلی است که باید از ورود مستقیم آن به محیط زیست جلوگیری شود. به طور کلی می توان گفت جهت ارتقا بهداشت عمومی جامعه و حفظ سلامت مردم . جلوگیری از آلودگی محیط زیست ،حفظ سلامت آب ها و جلوگیری از اشاعه بیماری، ساخت و راه اندازی سیستم های تصفیه فاضلاب آرامستان ها و غسالخانه ها از اهمیت زیادی برخوردار است. عدم توجه و مدیریت ناکارامد راجع به فاضلاب آرامستان هامیتواند تهدیدی جدی برای سلامت محیط زیست و مردم باشد.و هزینه های زیادی را برای از بین بردن آلودگی هااز محیط زیست به دنبال دارد.
براساس قوانین و استانداردهای ارائه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست. فاضلاب آرامستان ها نباید تحت هیچ شرایطی بدون انجام عملیات تصفیه وارد آب های سطحی مانند رودخانه ها ، منابع آب های زیر زمینی و چاه ها و قنات ها شود و باید قبل از ورود به این منابع تصفیه شده و از استانداردهای محیط زیستی برخوردار باشد.
با انجام تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی نه تنهاازانتشارآلودگی به محیط زیست جلوگیری می شود.بلکه در واقع به کمک عمل تصفیه فاضلاب و رساندن خروجی پساب آن به استاندارد های محیط زیستی می توان از آن برای آبیاری فضای سبز در آن منطقه استفاده کرد. و باعث صرفه جویی در میزان مصرف آب های شیرین و جلوگیری از هدررفت آن شد