چربی گیر
چربی گیر یا GREASE TRAP جز واحد های مهم تصفیه است که از جنس بدنه های مختلفی از جمله فایبر گلاس، بتن، پلی اتیلن و کامپوزیت در ظرفیت های مختلف 250 لیتر تا 1 متر مکعب ساخته می شوند و وظیفه دارند چربی فاضلاب را حذف یا به حداقل برسانند.
همچنین چربی گیرها پساب حاصل از شست و شوی ظروف و پخت و پز راکم کرده و مانع گرفتگی لوله های فاضلاب می شوند و به درست کار کردن واحد های بعدی تصفیه کمک بسازایی می کنند.
مزایای استفاده از چربی گیر
استفاده از چربی گیر دارای مزایای زیادی است که به برخی از موارد در زیر اشاره می شود:
- از وارد شدن چربی ها به فاضلاب جلوگیری می کند
- باعث می شود فاضلاب ها کم تر آلوده شود
- از پر شدن چاه فاضلاب جلوگیری می کند
- به دلیل داشتن خاصیت سپتیکی مانع ورود ذرات معلق و چربی به چاه جذبی می شود
- باعث اختلال و محدود شدن در جریان فاضلاب می شود
- مانع انسداد و گرفتگی لوله های فاضلابی می شود.
مشاوره رایگان
اگر سوال و ابهامی دارید ما شما را به صورت رایگان راهنمایی می کنیم
دلیل استفاده از چربی گیر
پسماندهای تولید شده توسط شرکت های بزرگ ، هتل ها ، اشپزخانه ها و رستوران ها حجم قابل توجهی چربی دارند و مشکلات جدی را بوجود میاورند.
این مشکلات شامل موارد زیر است:
- بوی نامطبوع
- انسداد و گرفتگی لوله های فاضلاب
- محدود شدن جریان فاضلاب
روش های تصفیه چربی گیر واحد های صنعتی یا دبی ورودی زیاد
چربی گیر ها به دلیل داشتن نوع های مختلف، چربی ها را به روش های مختلفی از فاضلاب جدا می کنند که در ادامه به معرفی بیش تر روش های تصفیه چربی گیر خواهیم پرداخت.
- روش DAF
- روش API
- روش CPI
چربی گیر DAF چیست؟
به عملیات حذف آلاینده ها،چربی ها و ذرات کلوئیدی با تزریق هوای فشرده به فاضلاب Dissolved Air Flotation یا چربی گیر DAF گفته میشود. دراثر این عمل، حباب های ریز آزاد شده به ذرات کلوئیدی معلق در پساب چسبیده و باعث شناورشدن ذرات در سطح می گردند که در آنجا توسط اسکیمر جمع آوری و به یک مخزن نگهداری لجن تخلیه میگردند. با توجه به راندمان بسیار بالا در سیستم چربی گیر DAF، از این تجهیزات در صنایع مختلف از قبیل پالایشگاه های نفت و گاز، کارخانجات صنایع غذایی و مواد شیمیایی کاربرد گسترده ای دارد.
چربی گیر فاضلاب API
چربی گیر فاضلاب API نوعی سیستم جداسازی ذرات چربی از فاضلاب می باشد که بر اساس اختلاف وزن ذرات مایع و جامد موجود در فاضلاب عمل می کند. در این سیستم ذرات کلوئیدی از قبیل روغن، نفت و گریس (FOG)موجود در فاضلاب بخاطر داشتن وزن و چگالی کمتر از آب به بالا حرکت نموده و ذرات با وزن و چگالی سنگین تر از آب ته نشین می شوند.
چربی گیر فاضلاب CPI
تفاوت CPI و API در قرار گرفتن صفحات موربی و موازی در این پکیج می باشد. Corrugated Plate Interceptor یا CPI از صفحاتی مورب با زاویه 45 یا 60 درجه تشکیل شده است که در اثر برخورد فاضلاب ورودی به دستگاه با این صفحات، ذرات با چگالی بالاتر بر روی صفحات قرار گرفته و به پایین مخزن منتقل میشوند. ذرات با چگالی کمتر به روی سطح فاضلاب انتقال پیدا خواهند کرد. در این روش جداسازی ذرات روغنی از فاضلاب شرایطی فراهم می شود تا ذرات با اندازه حداقل 50 میکرون از قطرات آب جداشوند.
چرا ما به واحد چربی گیر در واحدهای غیر صنعتی هم نیاز داریم؟
سیستمهای تصفیه فاضلاب نمیتوانند حجم زیادی از چربی و روغن را که توسط عملیات تجاری مانند کافهتریهای مدارس، رستورانها، هتلها، نانواییها و کافهها تخلیه میشوند، مدیریت کنند. بنابراین نیاز به واحد چربی گیر قبل از ورود فاضلاب به پکیج تصفیه فاضلاب ضرورت پیدا می کند.
چربی تولید شده در حین آماده سازی غذا، بعد از گذشت مدت زمانی خنک شده و با دمای معمولی در لوله ها جامد می شود. با گذشت زمان، این گریس جامد شده در اطراف لوله ها جمع می شود و کارایی سیستم را تحت الشعاع قرار می دهد و باعث انسداد لوله ها و سیستم تصفیه فاضلاب می شود.
انباشته شدن چربی و روغن در لوله های فاضلاب منجر به مشکلات متعدد مربوط به فاضلاب می شود مانند:
- مسدود شدن خطوط لوله می تواند منجر به انتشار فاضلاب تصفیه نشده در محیط شود که به عنوان سرریز فاضلاب بهداشتی نیز شناخته می شود.
- باعث ایجاد مشکلات جدی برای شهرداری ها، محیط زیست و سلامت انسان می شود.
- حتی اگر چربی و روغنانباشته شده باعث انسداد لوله ها و تجهیزات نشوند، می توانند سرعت جریان فاضلاب را مختل کرده و انتشار بوی گندیده از خطوط لوله را تسهیل نمایند.
برای جلوگیری از این مشکلات، چربی گیرها در سیستم های فاضلاب شهری، به ویژه در مکان هایی که غذا را آماده می کنند، نصب می شوند. در واقع، تمام اماکن تجاری که در پخت و پز، تهیه یا فروش مواد غذایی فعالیت می کنند، ملزم به نصب و نگهداری منظم چربی گیر هستند.
مهم ترین پارامترها در زدایش روغن از آب
- سایز قطرات روغن و متراکم بودن آن ها
- ویسکوز یته روغن
- کیفیت نهایی مورد نیاز آب پس از جداسازی روغن
واحد چربی گیر چگونه کار می کند؟
هنگامی که فاضلاب به یک تله چربی سرازیر می شود، سرعت جریان کاهش می یابد که باعث خنک شدن آب گرم دارای چربی می شود. در نتیجه، گریس که چگالی کمتری نسبت به آب دارد، به بالای چربی گیر شناور می شود و از فاضلاب جدا می شود.
مواد جامد یا به اصلاح لجن در فاضلاب در قسمت پایین چربی گیر ته نشین می شوند در حالی که فاضلاب شفاف جدا شده از زیر یک بافل خروجی خارج می شود. بسیاری از چربی گیرها همچنین دارای صافی برای جمع آوری مواد جامدی هستند که در پایین چربی گیر ته نشین می شوند. برای اینکه چربی گیر به درستی کار کند، باید زمانی که لجن و گریس به 25 درصد سطح مخزن رسید، تخلیه و تمیز شوند (معمولاً هر 2 تا 4 هفته).
انواع چربی گیر ها
3 نوع چربی گیر وجود دارد که در ادامه به این 3 نوع پرداخته می شود.
چربی گیر هیدرومکانیکی
یک چربی گیر دستی است و یکی از رایج ترین انواع چربی گیر است که در های کوچکتر استفاده می شود. چربی گیر هیدرومکانیکی به اندازه ای کوچک است که می تواند زیر سینک یا در کف آشپزخانه قرار گیرد. از چربی گیر های هیدرومکانیکی با اندازه بزرگتر می توان برای سیستم های تصفیه فاضلاب بزرگتر نیز استفاده کرد.
چربیگیرهای هیدرومکانیکی به سرمایهگذاری اولیه کمی نیاز دارند و مناسب برای واحدهای کوچک می باشد. با این حال، چربیگیر نیاز به تمیز کردن و پمپاژ مکرر، تقریبا یک بار در هفته دارد، بنابراین هزینه نگهداری آن افزایش می یابد.
چربی گیر های اتوماتیک
این دستگاههای حذف گریس که به عنوان واحدهای حذف خودکار گریس نیز شناخته میشوند، مانند دستگاههای هیدرومکانیکی، چربی را از فاضلاب جدا میکنند. با این حال، چربیگیرهای خودکار دارای یک مکانیسم موتوری اضافی هستند که بهطور خودکار چربی ها را دوباره گرم میکند و آنها را در داخل یک محفظه جمعآوری میریزد. این فرآیند بسته به حجم چربی و روغن تولید شده بر اساس یک برنامه به صورت خودکار انجام می شود، بنابراین نیاز به بازرسی دستی برای بررسی سطوح گریس کاهش می یابد.
این چربی گیر ها هزینه سرمایه گزاری اولیه بالاتری دارند اما کارآمدتر هستند و هزینه تمیز کردن و پمپاژ مکرر را کاهش می دهند و در نتیجه هزینه کارکرد و سرویس طولانی مدت کمتری دارند.
چربی گیر های ثقلی
این چربی گیر معمولا از بتن، فایبرگلاس، استیل و یا پلاستیک ساخته می شود. بر اساس همان اصل چربی گیر های هیدرومکانیکی کار می کنند، اما ظرفیت بیشتری دارند و اغلب حدود 1800 لیتر مایع را در خود جای می دهند. در واقع این چربی گیر ها برای واحدهایی با دبی بالا مناسب هستند. با این حال، این چربی گیرها تنها ظرفیت کمی از چربی و روغن را در خود جای می دهند و بنابراین باید به طور منظم (تقریبا هر 90 روز) پمپاژ شوند.
چربی گیر ها برای گرفتن 100% چربی فاضلاب طراحی نشده اند. یک چربی گیری که به خوبی طراحی و ساخته شده باشد اجازه می دهد تا 15 درصد از چربی موجود در فاضلاب به طور دائم به فاضلاب بهداشتی جریان یابد. هنگامی که یک گیر چربی پر از لجن چربی باشد، قادر به گرفتن چربی یا مواد جامد غذایی نخواهد بود.
چربیگیر GRP
چربیگیر کامپوزیتی GRP وظیفه جمع آوری و در نهایت حذف چربی، روغن و گریس (fats & oils & greases) یا به اختصار(FOG) را به عهده دارد. عدم حذف FOG و ورود آن به سیستم فاضلاب به مرور باعث ایجاد گرفتگی، بوی بد و رشد میکروب خواهد شد.
چربیگیرها به بیان ساده جعبه هایی هستند که برای حذف چربی آشپزخانه ها و صنایعی که فاضلاب آن ها دارای روغن می باشد به کار گرفته می شود. باید توجه داشت که این چربیگیرها فقط می بایست پذیرای پساب چرب همان صنعت باشند و نفوذ فاضلاب بهداشتی و صنعتی با بار میکروبی بالا در فرایند حذف چربی اختلال ایجاد خواهد کرد.
چربیگیر GRP با هدف جداسازی انواع روغن، چربی و گریس از آب یا تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم ها در بسیاری از صنایع قابل استفاده می باشند. چربيگيرها بسته به نوع مصرف به صورت پکیج های فلزی، بتنی، پلی اتیلنی یا فایبرگلاس (GRP) طراحی و ساخته می شوند.
در مواردی که غلظت بالايي از چربی و روغن در فاضلاب موجود باشد و مقدار آن از استانداردهاي محيط زيست بالاتر باشد، بايد از واحدهای چربیگیر استفاده کرد زیرا چربی و روغن در واحدهای هوادهی بر روی توده های لجن فعال مي چسبند و باعث كاهش عمل اکسیژن رسانی به میکروارگانیسم ها مي شوند، بنابراین راندمان تصفیه کاهش پیدا می کند. به علت اینکه چربی دارای وزن مخصوص کمتری از فاضلاب است در صورت ایجاد شرایط محیطی مناسب، چربی موجود در فاضلاب به راحتی روی سطح فاضلاب آمده و می توان آن را از جریان فاضلاب جدا و حذف کرد. استفاده از چربیگیر GRP این شرایط را برای فاضلاب فراهم می کند و قادر به حذف بیش از 98 درصد چربی موجود در فاضلاب خواهد بود. استفاده از کامپوزیت در ساخت چربیگیرGRP علاوه بر سبکی، باعث استحکام بسیار بالا و طول عمر طولانی آن می شود. همچنین یکی دیگر از وظایف چربیگیر فاضلاب، نگهداری پساب چرب و کاهش دمای آن است
همانطور که اشاره شد چربیگیر را می توان از مواد مختلفی از جمله استیل ضد زنگ (استنلس استیل)، فولاد صنعتی، کامپوزیت فایبر گلاس یا GRP، پلی اتیلن و بتن تولید کرد. تجربه ثابت کرده چربیگیرهای از جنس فایبر گلاس یا GRP به دلایل مختلف بهترین نوع انتخابی می باشند. این چربیگیرها را می توان درابعاد 100 لیتر تا 100 مترمکعب ساخت.
فایبر گلاس چیست؟
فایبرگلاس یه نوع پلاستیک تقویت شده با بهره جویی از فیبر شیشه می باشد. این الیاف معمولا به صورت تصادفی مرتب شده و سپس در یک ورق صاف می شوند و یا اینکه همانند یک پارچه بافته خواهند شد. این بافت و ماتریس پلاستیکی از جنس رزین های متفاوت می باشد. فایبرگلاس عموما اقتصادی تر و بسیار منعطف تر از فیبر کربن می باشد
ویژگی های فایبرگلاس
از لحاظ وزنی نسبت به اکثر فلزات سبکتر بوده ولی در عین حال بسیار مقوم تر است. دارای تابش غیر مغناطیسی، نارسانا و شفاف به الکترومغناطیسی می باشد. فایبرگلاس می تواند به شکلهای بسیار خاص و متفاوتی شکل داده شود و از نظر ترکیب شیمیایی در اکثر مواقع بیاثر بوده و با ماده ای واکنش نمی دهد. موارد استفاده فراوانی برای فایبر گلاس وجود دارد که از این موارد می توان به استفاده در صنایع مختلف از جمله سیستم های تصفیه آب و فاضلاب، ساخت هواپیما و جت، ساخت قایق و اتومبیل، وان حمام و محوطه سازی حمام، استخرهای شنا، ساخت سپتیک تانک، مخزن آب، سقف سازی، لوله سازی، ساخت روکش مواد فلزی و همچنین کستهای ارتوپدی اشاره کرد. پوششهای فایبر گلاس، ضد نشر بو هستند که این خود مهر تاییدی برای استفاده از آنها در سیستم های تصفیه آب می باشد.
مزایای چربیگیر GRP :
- حمل و نصب آسان
- ساخت و مونتاژ در محل پروژه
- قابلیت ساخت در ابعاد دلخواه
- قابلیت دفن شدن در زیر زمین و تحمل بار ترافیکی
- قابلیت حذب چربی محلول و غیر محول در آب
- ایزولاسیون کامل و بدون بو
- استحکام بسیار بالا
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- دارای پوشش ضد اشعه ماورابنفش uv
- عمر طولانی دستگاه
- بدون نیاز به عایق کاری و تعمیر دستگاه
- آب بندی مخزن و جلوگیری از نفوذ آلودگی به محیط
- هزینه بسیار پایین و اقتصادی نسبت به تولیدهای مشابه
- راندمان بالا در حذف روغن و چربی تا حدود 80 درصد
- هزینه نگهداری و تعمیر بسیار کم
مخازن چربی گیر ساخت شرکت آرکا گستر برای کارخانجات و اماکن زیر مناسب می باشد:
- رستوران ها
- آشپزخانه های سرویس غذا
- هتل ها و سفره خانه ها
- تاسیسات فرآوری گوشت
- نانوایی ها
- هتل ها
- مدارس
- تولید کنندگان مواد غذایی
- غذاخوری در کارخانه ها و ادارات
- مکان های ورزشی
شیوه عملکرد چربیگیر فایبرگلاس GRP
ابتدا جریان فاضلاب از آشپزخانه رستوران و یا تولید کننده های دیگر وارد سیستم چربیگیر می شود. به دلیل سبک تر بودن چربی، روغن و گریس و انحلال ناپذیری در آب، به بالای سطح مخزن می آیند و در این لحظه میان صفحات بافل گیر کرده و امکان خروج از مخزن را ندارند. بافل های بر روی خروجی از جریان مستقیم چربی و روغن به وسیله دستگاه جلوگیری می کند. چربی های شناور شده همراه با سایر ذرات آشغال و غذا در واحد چربی گیر نگهداری میشوند و آب تمیز از طریق زیر صفحات بافل تخلیه می شود. همچنین زباله های جمع شده در داخل یک سبد آشغالگیرتعبیه شده جمع آوری شده که می توان به راحتی در بازه زمانی معین آن را تخلیه نمود. هیچ گونه تجهیزات الکترونیکی در این سیستم وجود ندارد و تمامی فرایند بصورت مکانیکی و ثقلی صورت می پذیرد.
ویژگی های چربیگیر
- نصب سریع و آسان
- حذف چربی بدون نیاز به تجهیزات برقی
- هزینه نگهداری پایین و بهره برداری راحت
- کیفیت بالای سازه و مقاومت بالا در مقابل خوردگی
- راندمان بسیار بالا برای جداسازی آب و چربی
- تاثیر گذاری بالا جهت رسیدن به استانداردهای محیط زیست
- صرفه جویی در مصرف انرژی
شرکت آرکاگستر رسام متخصص در طراحی و ساخت بسیاری از محصولات فایبرگلاس هستند که شامل مخازن، چربی گیر، ایستگاه های پمپ آب و بکیج های تصفیه ی آب و فاضلاب و غیره می شود. با تجربه قابل توجهی در صنعت فاضلاب، ما محصولاتی را طراحی و اجرا می کنیم که استانداردهای فردی هر مشتری را بدون توجه به بزرگ یا کوچک بودن براورده می کند.
شرکت آرکاگستر رسام بهترین درجه کیفی چربیگیرهای قابل حمل فایبرگلاس را ارائه می کند. طیف وسیع انتخاب برای سایز چربیگیر باعث تامین نیازهای لازم برای دبی های مختلف فاضلابی شده است. همچنین تعدد پروژه های انجام گرفته شده در این رابطه نمایانگر کیفیت بالا، دوام خوب، سبکی، موثر بودن و در نهایت پاسخ مناسب به این نیاز گشته است.
یکی از عواملی که در هنگام انتخاب چربی گیر مهم است، راندمان است. چربی گیرهای کارآمدتر، می توانند چربی بیشتری را از فاضلاب ما بدون اشغال فضای بیشتری حذف کنند. این امر به معنای کاهش احتمال انسداد تجهیزات توسط چربی است. ظرفیت ذخیره گریس بالاتر باعث می شود که چربی گیر شما به درستی کار کند و نصب و نگهداری آن، ساده تر و کم هزینه تر باشد.
چربی گیرهای اولیه از بتن ساخته شده بودند. چربی گیرهای مدرن از مواد مختلفی از جمله استیل، فایبرگلاس و پلی ایتلنی ساخته می شوند. مواد مورد استفاده در ساخت چربی گیرها، بر هزینه، وزن، سهولت نصب، قابلیت جابجایی و دوام آنها تأثیر می گذارد. برای دریافت مشاوره در ارتباط با جنس مواد به کار رفته چربی گیرها، می توانید با کارشناسان فنی ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
چرا باید از چربی گیر استفاده نمود؟
برای جلوگیری از گرفتگی لوله های فاضلاب و جلوگیری از ورود چربی یه سیستم های تصفیه
جنس بدنه چربی گیر چی باشد؟
بهترین جنس از نظر مقاومت و راحتی در نصب و انتقال، فایبرگلاس است
ابعاد چربی گیر چقدر است؟
بسته به محل و نوع فاضلاب در اندازه های مختلف وجود دارد بعنوان مثال چربی گیر های کوچکی که زیر سینک اشپزخانه نصب می شوند تا چربی گیر های بزرگ 100 متر مکعبی