روش بیوراکتور غشایی (MBR)
فهرست مطالب
بیوراکتور غشایی یکی از رایج ترین روش ها در تصفیه فاضلاب می باشد که با تلفیق تصفیه بیولوژیکی، فیزیکی و فیلتراسیون منجر به حذف حجم بالایی از مواد جامد معلق در پساب ها می شود. در واقع در تصفیه فاضلاب به روش بیوراکتور غشایی مراحل تصفیه شیمیایی و ته نشینی مواد معلق حذف می شوند. برخلاف سایر روش های تصفیه فاضلاب، در تصفیه فاضلاب به روش MBR مخزن ته نشینی پس از تصفیه بیولوژیکی در نظر گرفته نمی شود و به جای آن از غشا یا فیلترهای بسیار قوی استفاده می شود. فیلترهای مورد استفاده در این روش دارای انواع مختلفی می باشند که میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون از جمله نمونه های کاربردی در این زمینه محسوب می شوند. این فیلترها از مواد پلیمری مانند پلی اتر سولفون، پلی سولفون، پلی پروپلین و پلی وینیلیدین دی فلوراید ساخته می شوند. این غشاها کاربرد بسیار زیادی در تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی دارند و کیفیت خروجی از آنها بسیار بالا می باشد.
انواع بیوراکتور غشایی
با توجه به نحوه و محل استفاده از فیلترها در فرآیند تصفیه فاضلاب، بیوراکتورها را می توان به گروه های مختلفی تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
بیوراکتور غشایی غوطه ور (IMBR)
در تصفیه فاضلاب به روش بیوراکتور غشایی غوطه ور، فیلترها در بخش بیوراکتور کاملا درون آب قرار می گیرد و مواد جامد معلق امکان عبور از فیلتر را پیدا نمی کنند و در نهایت فاضلاب تصفیه شده از مخزن خارج می شود. در تصفیه خانه های کوچک از غشاهای مسطح و در تصفیه خانه های بزرگ و شهری از غشاهای توخالی استفاده می گردد.
بیوراکتور غشایی جریان جانبی (SMBR)
در این گروه در واقع فیلتراسیون ها خارج از مخزن بیوراکتور قرار گرفته اند و پس از انجام تصفیه بیولوژیکی به کمک لجن فعال، پساب همراه با مواد جامد معلق به درون فیلتر وارد می شود و این مواد از پساب جدا می شوند. پساب حاوی مواد معلق بزرگتر که امکان عبور از فیلتر را پیدا نکرده اند، مجدد وارد بخش بیوراکتور می شوند.
بیوراکتور مسطح
همان طور که از نام این فیلترها مشخص است، صفحات غشای به کار رفته در آن ها مسطح و مستطیلی شکل می باشد. لازم به ذکر است که جنس و نوع این صفحات با هم تفاوت زیادی دارد، به طوری که برخی سخت و غیرقابل انعطاف و برخی نرم و قابل انعطاف می باشند.
بیوراکتور غشایی با صفحات توخالی
الیاف موجود در این سیستم غشایی توخالی می باشد. در این سیستم آب با فشار وارد الیاف های توخالی شده و باکتری ها و میکروارگانیسم ها و سایر آلاینده ها از آب جدا می شوند.
بیوراکتور غشایی چند لوله ای
در این سیستم یک دسته از لوله درون مخزن استوانه ای قرار گرفته و عمل تصفیه و انتقال آب با کیفیت از داخل لوله به خارج انجام می شود.
مراحل تصفیه فاضلاب به روش بیوراکتور غشایی
در تصفیه فاضلاب به روش MBR چند بخش مهم وجود دارد که در نهایت باعث می شود تا پساب به کیفیت بسیار بالایی برسد. به طوری که می توان خروجی این روش تصفیه را به عنوان ورودی تصفیه اسمز معکوس استفاده کرد. مراحل تصفیه فاضلاب MBR عبارتند از:
تصفیه فیزیکی
اولین مرحله که به عنوان پیش تصفیه نیز در نظر گرفته می شود، حذف مواد جامد معلق و بزرگ تر در فاضلاب به کمک تجهیزاتی مانند آشغالگیر می باشد. دلیل استفاده از این مرحله به عنوان پیش تصفیه، افزایش راندمان و جلوگیری از وارد شدن آسیب به تجهیزات تصفیه خانه و غشاها می باشد.
تصفیه بیولوژیکی
پس از حذف مواد جامد بزرگ، فاضلاب وارد مخزن های مجهز به دستگاه های هوادهی می شوند. استفاده از هوادهی عمقی شرایط را برای تصفیه بهتر به کمک لجن فعال فراهم نموده و میکروارگانیسم ها شرایط بهتری برای تجزیه مواد آلی خواهند داشت. علاوه بر این، با استفاده از تجهیزات هوادهی می توان مواد آلاینده که روی سطح غشا را می پوشانند را از بین برد و مانع از کاهش طول عمر آن ها شد
برای خرید پکیج تصفیه فاضلاب کلیک کنید …
فیلتراسیون
در آخرین گام تصفیه فاضلاب به روش بیوراکتور غشایی می توان به میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون ها اشاره کرد. اولترافیلتراسیون که غشاهای میان تهی از جنس پلی پروپیلن هستند، توانایی حذف ذرات معلق با اندازه های 5 تا 100 نانومتر را دارند و آب را تا 99.99 درصد تصفیه می کنند. پساب با عبور از این مرحله نیازی به گندزدایی و استفاده از مواد شیمیایی را ندارد.
مزایای تصفیه فاضلاب با روش بیوراکتور غشایی
از مهم تریم مزایای تصفیه فاضلاب با روش بیوراکتور غشایی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
افزایش کیفیت خروجی تصفیه خانه
استفاده از فیلتراسیون های قوی باعث می شود تا ذرات با اندازه 0.02 میکرون امکان عبور از غشا نداشته باشند و در نتیجه کیفیت پساب تصفیه شده در حد بسیار مطلوبی خواهد بود. البته لازم به ذکر است که خروجی این پساب در محیط های مسکونی و به عنوان آب شرب استفاده نمی شود. اما در محیط هایی که آب مورد نیاز برای استحمام و شستشو از آب شرب جدا می باشند، می توان از MBR استفاده نمود. در صورتی که بیوراکتور غشایی به درستی پیاده سازی شود، قادر خواهد بود میزان BOD را به کمتر از 5 و COD را به کمتر از 20 کاهش دهد و در نهایت میزان کدورت پساب نیز کمتر از یک خواهد شد که مقادیر بسیار ارزشمندی در تصفیه فاضلاب می باشند.
اشغال فضای کم
همان طور که اشاره شد در ساختار کلی تصفیه خانه هایی که از MBR استفاده می شود، مرحله ته نشینی و تصفیه شیمیایی حذف می گردد. به همین دلیل فضای کمتری برای تصفیه اختصاص داده می شود و راه اندازی آن نیز زمان کمتری نیاز خواهد داشت.
معایب بیوراکتور غشایی
در این روش تصفیه فاضلاب، محدودیت و معایبی نیز وجود دارد. به عنوان مثال، عبور مواد جامد از فیلتر به مرور باعث می شود تا یک لایه از آن ها روی سطح غشا را بپوشاند، لذا باید به صورت مکرر و به شیوه های مختلف نسبت به تمیز کردن فیلترها اقدام گردد. به علاوه، لازم است به طور مداوم دما و PH بررسی گردد تا به غشاها آسیب وارد نشود.
کاربرد بیوراکتور غشایی
کیفیت بالای خروجی تصفیه خانه و عدم نیاز به مواد شیمیایی و مرحله گند زدایی باعث شده است تا از روش بیوراکتورغشایی در محیط های متعددی استفاده شود. از جمله کاربردهای MBR عبارتند از:
• تصفیه پساب تولید شده در کارخانه های مواد غذایی و نوشیدنی با مواد آلی زیاد
• تصفیه فاضلاب کارخانه های داروسازی
• تصفیه پساب پالایشگاه ها و پتروشیمی
• تصفیه فاضلاب تولید شده از شستشوی محل دفن زباله ها
• تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی و کاغذ سازی
جهت اطلاع بیشتر از خدمات شرکت آرکا گستر رسام و خرید سپتیک تانک با مشاوران ما در تماس باشید.