تصفیه اولیه فاضلاب
فهرست مطالب
به طور معمول تصفیه فاضلاب در سه مرحله انجام میشود.
- تصفیه اولیه (فیزیکی)
- تصفیه ثانویه (بیولوژیکی)
- تصفیه مرحله سوم (پیشرفته)
تصفیه اولیه فاضلاب چیست ؟
تصفیه اولیه شامل تصفیه فیزیکی مانند آشغالگیری، دانه گیری ، چربی گیر و ته نشینی اولیه است . هدف از تصفیه اولیه فاضلاب شهری حذف مواد معلق است. سیستم تصفیه اولیه باید تقریبا 50% از جامدات معلق را از فاضلاب جدا کندBOD. مربوط به این جامدات تقریبا 30% از کل بار آلی ورودی فاضلاب است.
مشاوره رایگان
اگر سوال و ابهامی دارید ما شما را به صورت رایگان راهنمایی می کنیم
تصفیه اولیه فاضلاب شامل :
- آشغالگیر
- دانه گیری
- چربی گیر
- ته نشینی اولیه یا سپتیک تانک
آشغالگیر
فاضلاب شامل مواد معلق و محلول می باشد. فاضلاب خانگی حاوی کاغذ، باقی مانده مواد غذایی و غیره می باشد. وجود مواد معلق در فاضلاب علاوه بر گرفتگی لوله ها، موجب فرسوده شدن پمپ ها، شیرآلات و سایر وسایل، همچنین باعث گندیدگی و ایجاد بو در تصفیه فاضلاب خواهد گردید. به همین دلیل جداسازی این مواد از فاضلاب جهت جلوگیری از تخریب تجهیزات و تاسیسات فاضلاب امری ضروری می باشد که توسط آشغالگیرها صورت می گیرد.
کاربرد آشغالگیر ها
مهم ترین کاربرد و اهداف آشغالگیری عبارتند از:
- کاهش بار وارده بر واحد های بعدی تصفیه خانه فاضلاب
- جلوگیری از صدمه به پمپ ها و حفاظت از شیرآلات و دریچه ها به منظور بهره برداری بهتر
- حذف هر گونه مواد معلق حمل شده توسط فاضلاب
انواع آشغالگیر:
آشغالگیرها بر اساس کاربرد به دو نوع آشغالگیر دستی و مکانیکی تقسیم بندی می شوند.
آشغالگیرهای دستی
آشغالگیر های دستی در تصفیه خانه های کوچک مورد استفاده قرار می گیرند. در تصفیه خانه های بزرگ به علت حجم بالای آشغال و مشکلات نیروی انسانی و احتمال آلودگی محیط از این نوع آشغال گیر ها استفاده نمی شود. در گذشته آشغالگیر های دستی مورد استفاده قرار می گرفت ولی امروزه در اکثر تصفیه خانه ها آشغالگیری به صورت اتوماتیک و به کمک تجهیزات مربوطه انجام می پذیرد.
همچنین برای حجم تصفیه فاضلاب ۱۰۰۰ متر مکعب در روز بهتر است از آشغالگیر میله ای ساده استفاده نمود . این آشغالگیر ها به صورت مورب با زاویه ۴۵ تا۶۰ در کانال ورودی فاضلاب قرار می گیرند.
وجود تکه های آشغال موجود در فاضلاب از اصلی ترین دلایلی که موجب آسیب وارد شدن به دستگاه ها و تجهیزات تصفیه فاضلاب می شوند می باشند. که در نهایت منجر به کاهش طول عمر آنها می شود. به همین منظور در دهانه ورودی کانال های ورودی فاضلاب نوعی صفحه مشبک یا میله ای تحت عنوان آشغالگیر دستی نصب می گردد تا از ورود آنها به داخل دستگاه های تصفیه فاضلاب جلوگیری شود.
تفاوت این نوع آشغالگیر با آشغالگیرهای مکانیکی در نوع جمع آوری آشغال های جمع آوری شده روی صفحه میله ای یا مشبک می باشد. به گونه ای که در نوع دستی اپراتورهای انسانی مسئولیت این کار را برعهده دارند. با توجه به میزان آلودگی موجود در آب، فرآیند جمع آوری آشغال در بازه های زمانی مختلفی انجام می شود.
دانه گیر
دانه گیر یک مخزن باریک یا دایره ای شکل در پکیج تصفیه فاضلاب است که برای کاهش سرعت جریان فاضلاب جهت از بین بردن مواد دانه ای مانند شن و ماسه، خاکستر و کلینکرها، پوسته تخم مرغ، تراشه های استخوان و بسیاری از مواد بی اثر غیر معدنی در طبیعت در نظر گرفته شده است.
چربی گیر
چربی گیر یا GREASE TRAP جز واحد های مهم تصفیه است که از جنس بدنه های مختلفی از جمله فایبر گلاس، بتن، پلی اتیلن و کامپوزیت در ظرفیت های مختلف 250 لیتر تا 1 متر مکعب ساخته می شوند و وظیفه دارند چربی فاضلاب را حذف یا به حداقل برسانند.
همچنین چربی گیرها پساب حاصل از شست و شوی ظروف و پخت و پز راکم کرده و مانع گرفتگی لوله های فاضلاب می شوند و به درست کار کردن واحد های بعدی تصفیه کمک بسازایی می کنند.
سپتیک تانک
تصفیه و دفع ایمن فاضلاب خانگی از سلامت عمومی و محیط زیست محافظت می کند و از آلودگی آب آشامیدنی و گسترش بیماری جلوگیری می کند. سیستم های سپتیک تانک پرمصرف ترین سیستم های جمع آوری برای تصفیه و دفع فاضلاب خانگی در سرتاسر جهان هستند. استفاده از آنها به ویژه در مناطق روستایی که اتصال به شبکه اصلی فاضلاب در دسترس نیست یا غیر عملی و پرهزینه است رایج است.
سپتیک تانک برای فاضلاب با محتوای جامد قابل ته نشینی بالا، معمولاً برای فاضلاب بهداشتی استفاده می شود، اما برای فاضلاب های دیگر با خواص مشابه نیز مناسب است. اصطلاح “سپتیک” نشان دهنده محیط باکتریایی بی هوازی است که در مخزن برای تجزیه فاضلاب ایجاد شده است.
در سپتیک تانک، زمان ماند تقریبی فاضلاب 2 تا 3 روز است که به دلیل هضم بی هوازی و ته نشین شدن مواد جامد، گریس و سایر مواد قابل شناور که می تواند منجر به انسداد سیستم هیدرولیکی شود، امکان تصفیه اولیه را فراهم می کند.
مخزن متعادل ساز مخزنی است که میتواند به دو صورت دفنی یا غیر دفنی و از متریال هایی مانند بتن، کامپوزیت و پلی اتیلن ساخته شود. شرکت آرکا گستر رسام طراح و سانده سپتیک تانک از جنس های مختلف فلزی، سپتیک پلی اتیلنی و سپتیک کامپوزیتی(GRP) میباشد. سپتيك تانك ابتدایی ترین و پراهمیت ترین واحد سیستم تصفیه فاضلاب است که به عنوان مرحله اولیه برای تصفیه فاضلاب صنعتی یا بهداشتی، مورد استفاده قرار میگیرد.
در مخزن متعادل ساز(سپتیک تانک) تصفیه تك واحدي، تصفيه مكانيكي، تصفيه بیولوژیکی و فیزیکی به كمك باكتري هاي بي هوازي همزمان انجام ميشود. مخازن سپتیک تانک توسط یک دیوار جداکننده به دو بخش قابل تقسیم است. به منظور تصفیه فاضلاب ضروری است که قبل از استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب ابتدا فاضلاب وارد سپتیک تانک شود.
فاضلاب در هنگام عبور از بخش اول سپتیک، به علت كاهش سرعت جريان آن قسمتي از مواد جامد و معلق خود را به صورت ته نشيني از دست داده و ترکیبات فاضلاب برای ته نشینی و تصفیه بیشتر به وسیله لوله یا بافل که روی دیوار جدا کننده تعبیه شده است وارد قسمت دوم سپتیک تانک میشود. مواد ته نشين شده در بخش اول در كف مخزن به كمك باكتري هاي بي هوازي تجزیه شده که این لجن انباشته شده در سپتیک تانک را میتوان هر دو سال یک بار تخلیه کرد.