در فرآیند طراحی و انتخاب پکیج تصفیه فاضلاب ابتدا باید نوع فاضلاب (بهداشتی- انسانی یا صنعتی) و کیفیت مورد نظر برای پساب خروجی از پکیج مشخص شود و براساس آن از روش های تصفیه بیولوژیکی، فیزیکی، شیمیایی و یا مجموعه ای از این روش ها استفاده کرد. هرکدام از این روش ها نیازمند تجهیزات مختلفی است. همچنین در گام بعدی بودجه لازم برای انجام روش تصفیه مورد نظر نیز مورد توجه قرار میگیرد.
فاضلاب ها ممکن است شامل مواد آلی و شیمیایی با خاصیت خورندگی باشند بنابراین انتخاب متریال مناسب برای پکیج تصفیه فاضلاب از اهمیت بالایی برخوردار است. مواد اولیه ساخت بدنه پکیج باید به گونه ای باشد که در برابر رطوبت، نور خورشید و یا ضربه دچار آسیب نشود.
انواع پکیج تصفیه فاضلاب برحسب متریال
- پکیج تصفیه فاضلاب بتنی
- پکیج تصفیه فاضلاب فلزی
- پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلن
- پکیج تصفیه فاضلاب فایبرگلاس
در اغلب مواقع جنس پکیج تصفیه فاضلاب فایبرگلاس، پلی اتیلن و پکیج تصفیه فاضلاب فلزی با پوشش اپوکسی انتخاب می شود که هرکدام در شرایط مختص به نوع فاضلاب و محل پروژه از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
مشاوره رایگان
اگر سوال و ابهامی دارید ما شما را به صورت رایگان راهنمایی می کنیم
انواع پکیج های تصفیه فاضلاب برحسب روش های تصفیه
پکیج های تصفیه فاضلاب هوادهی گسترده (EAAS)
سیستم هوادهی گسترده (EAAS) یکی از سیستم های بیولوژیکی رایج است که به دلیل کارایی بالا و سادگی آن در پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی انسانی استفاده می شود.
در این روش پکیج تصفیه فاضلاب محیط مناسب، اکسیژن کافی و سایر عناصر را فراهم می کند که به باکتری ها اجازه می دهد مواد آلی را مصرف کنند و در تصفیه خانه تکثیر شوند. به این ترتیب باکتری ها و میکروب های هوازی فاضلاب و ضایعات را به شکلی پایدار تجزیه می کنند (بدون بو و مزاحمت).
مزایای سیستم هوادهی گسترده:
- بهره برداری ساده
- حجم لجن تولید شده در این روش بسیار کم می باشد.
- سیستمها بدون بو هستند، میتوانند در اکثر مکانها نصب شوند و میتوان آنها را به گونهای طراحی کرد که با هر شرایطی مطابقت داشته باشد.
- راندمان تصفیه بسیار بالا می باشد.
تصفیه فاضلاب به روش MBBR
تصفیه فاضلاب به روش MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor) یکی از زیرمجموعه های تصفیه پساب ها با لجن فعال هوادهی گسترده می باشد که تا حد بسیار زیادی میزان BOD و آلاینده های موجود در فاضلاب های بهداشتی و صنعتی را کاهش می دهد. اصلی ترین و مهم ترین تفاوت تصفیه MBBR یا لجن فعال هوادهی گسترده در استفاده از بیومس یا پکینگ مدیا در فرایند تصفیه می باشد که روند حذف مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها را بهبود میبخشد. گروه صنعتی هفت در ادامه به معرفی کامل تصفیه فاضلاب به روش MBBR پرداخته و مراحل تصفیه و مزایا و معایب و همچنین کاربرد آن را شرح خواهد داد.
در حوزه تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی چالش های زیادی پیش رو می باشد که از مهم ترین آنها می توان به وجود مقدار بسیار زیاد مواد آلی و نیترات در پساب ها اشاره نمود. به منظور کاهش اثر این مواد در پساب ها قبل از ورود به طبیعت راهکارهای زیادی ارائه شده اند که اصلی ترین آنها تصفیه بیولوژیکی می باشد. در روش های بیولوژیکی تلاش میشود تا با کمک میکروارگانیسم ها و باکتری های هوازی و بی هوازی مواد آلی تجزیه شده و کیفیت فاضلاب بهبود پیدا کند. MBBR یکی از روش های ارائه شده برای این منظور می باشد که در واقع همان روش تصفیه فاضلاب با لجن فعال با هوادهی گسترده می باشد که در آن از پکینگ مدیا یا بیومس های کوچک استفاده میشود.
پکینگ مدیا یا بیومس به تکه های کوچک گفته میشود که اغلب از جنس پلی اتیلن بوده و شرایط را برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها فراهم می کنند. در واقع با ورود این قطعه های کوچک به درون حوض هوادهی، میکروارگانیسم ها روی سطح آنها قرار گرفته و رشد زیادی پیدا نموده و مواد آلی بیشتری را مصرف می کنند. مصرف و تجزیه مواد آلی به کمک باکتری های قرار گرفته بر روی بیومس ها باعث بهبود کیفیت پساب و کاهش مقدار BOD می گردد.
روش بی هوازی-آنوکسیک-هوازی A2O
روش بی هوازی- آنکسیک- هوازی (A2O)یکی از روش های آرکا گستر در فرآیند تصفیه فاضلاب است. این روش یک روش تصفیه فاضلاب است که هدف اصلی آن حذف نیتروژن و فسفر از فاضلاب و روشی بهبود یافته از فرآیند لجن فعال معمولی است.
همچنین این روش یکی از روش های پیشرفته تصفیه فاضلاب است که نیتروژن و فسفر را حذف می کند.
درباره روش بی هوازی-آنوکسیک-هوازی A2O
در روش بیهوازی – آنوکسیک – هوازی (A2O) مخزن واکنش توسط سه مخزن به نامهای مخزن بیهوازی، مخزن بدون اکسیژن و مخزن هوازی پیکربندی میشود.
از آنجایی که هوا به مخازن بی هوازی فرستاده نمی شود و اکسیژن وجود ندارد، میکروارگانیسم ها و لجن فعال کمتر فعال می شوند و فسفر آزاد می کنند. فاضلاب در مخازن بی هوازی پس از آزادسازی فسفر به مخزن بدون اکسیژن فرستاده می شود و سپس به مخزن هوازی فرستاده می شود. همزن ها در مخازن بی هوازی مستقر می شوند و لجن فعال در مخازن در حال هم زدن نگه داشته می شود. مشابه مخزن بی هوازی، مخزن بدون اکسیژن مخزنی است که هوا به داخل آن فرستاده نمی شود و اکسیژن در آب موجود در مخزن وجود ندارد. از آنجایی که میکروارگانیسم ها (دنیتریفایر) که حالت بی هوازی را ترجیح می دهند، اکسیژن مصرف می کنند، یون نیترات موجود در مایع نیترات حاوی مایع پمپ شده از مخزن هوازی در مخزن بدون اکسیژن تجزیه می شود. در طی این فرآیند تجزیه شده، نیتروژن به عنوان گاز نیتروژن با حذف اکسیژن خود با یون نیترات در هوا آزاد می شود. داخل مخزن هوازی در حالتی است که هوادهی انجام شده و اکسیژن به آب اضافه می شود. لجن فعال و میکروارگانیسم ها که در مخزن هوازی فعال هستند، نیتروژن آمونیاکی ارسال شده از مخزن بدون اکسیژن را تجزیه کرده و به یون نیترات تبدیل میکنند. مایع حاوی نیترات به همراه یون نیترات با پمپ ها به مخزن بدون اکسیژن گردش می کند.
همچنین در تانک هوازی، لجن فعال و میکروارگانیسم هایی که فسفر جذب کرده اند به مخزن ته نشینی نهایی فرستاده شده و ته نشین می شوند. آب زلال شده در مخزن ته نشینی نهایی پس از عبور از دستگاه ضدعفونی تخلیه شده و مقداری از لجن فعال ته نشین شده به عنوان لجن برگشتی به مخزن واکنش بازگردانده می شود سپس مواد باقی مانده به عنوان لجن زباله به مخزن هاضم لجن فرستاده می شود. لجن های غلیظ شده در مخزن ضخیم شدن، آبگیری می شوند و به عنوان لجن کم آب مانند در حال خشک شدن می شوند.
به این روش حذف نیتروژن، سیستم نیترات زدایی چرخشی نیز گفته می شود زیرا نیتریفیکاسیون و نیترات زدایی در حالی انجام می شود که مایع حاوی نیترات در گردش است. در صورتی که فقط نیتروژن حذف شود، مخزن واکنش فقط با مخزن بدون اکسیژن پیکربندی می شود و مخزن هوازی و مخزن بی هوازی استفاده نمی شود.
تفاوت بین مخزن بی هوازی (anaerobic) و تانک بدون اکسیژن (anoxic)
برای مخزن بی هوازی و مخزن آنوکسیک هم همینطور است که هوا به داخل مخزن فرستاده نمی شود. تفاوت آنها در خروج یا عدم خروج یون نیترات است.